Käpylä täyttää 100 vuotta
vuonna 2020.
Koko vuosi juhlitaan käpyläläisten vakiotapahtumien ja muiden tilaisuuksien yhteydessä.
myös Elävän joulukalenterin osalta
toimitaan rajoitusten mukaan
Kynttilät sytytetään näillä näkymin joka ilta, kalenteriluukkujen avaaminen on vielä mietinnässä.
Luukkuja availemme siis tilanteen mukaan - hätätapauksessa vaikka sitten vasta tammikuussa loppiaisena puolet ja Nuutin päivänä loput.
Lasten kalenteriin tekemille hienoille töille annetaan niille kuuluva arvo joka tapauksessa. Kiitos siis jo nyt Käpylän peruskoulun oppilaille, jotka toteuttivat kalenterin kirjastoon: opettaja Johanna Köykän johdolla luokka 2 B (luukut ja pohjan) ja opettaja Tuija Korhonen jo v. 2019 luokkansa 6 D kanssa katunäkymän.
Ohjelmasta on nyt peruutettu kaikki musiikkiopiston tilaisuudet, muistelutilaisuus 12.12. sekä kirjailijaillat 1.12. ja 15.12. Päivitämme tietoja muutoksista sitä mukaa, kun niitä tulee! Juhlavuoden kalenteriin päivitetään myös tulleista muutoksista.
Päivittyvä kalenteri löytyy myös Käpylä-Seuran sivuilta: https://kaupunginosat.fi/kapyla/joulukalenteri-2020/
Kuvassa: Tintti Karppinen ja opettaja Johanna Köykkä.
Kuvan on ottanut Risu Karppinen
käpylä 100 -kioski
Satavuotiskiska Vaakalinnuntien ja Mäkelänkadun kulmassa, Shellin huoltoasemaa vastapäätä. Kioski on kesällä auki vaihtelevin aukioloajoin.
Myynnissä paitsi kahvia ja korvapuusteja myös käpyläteemaisia tuotteita ja 100-tuotteita, jaossa Käpylä-Lehti ja seuraa. Kiskalla voi myös allekirjoittaa Kylätila Käpylään -adressin.
Tutustu Käpylä 100 -tuotteisiin täältä!
Lue lisää kiskasta, aukioloajoista ja tapahtumista täällä.
Käpylä 100 -pääjuhla
siirretty keväälle 2021
Käpylä 100 -juhlavuoden pääjuhlatoimikunnan kokouksessa 1.10. tehtiin päätös siirtää jo kertaalleen siirretty pääjuhla keväälle 2021.
Tapahtuma siirrettiin, jotta voidaan mahdollistaa turvallinen tapahtuma kaikille.
Pääjuhlan uusi ajankohta on 10.4.2021 klo 14-17
Tiedote pääjuhlatoimikunnalta:
Totesimme yksimielisesti - pitkällisen harkinnan ja pohdiskelun sekä eri vaihtoehtojen tutkailun jälkeen - ettemme halua juhlaa, jossa
- vain pieni joukko ( n.40-50hlö ) voi olla isossa salissa läsnä
- istutaan kasvomaskit kasvoilla, eikä voida riskittömästi nauttia juhlakakkua ja kahvia
- ei uskalleta kutsua - eikä ehkä saataisikaan tuoda mukaan - juhlavuoden 100-vuotiaita käpyläläisiä
- kuorot eivät saa laulaa eikä laulattaa lopuksi yhteisesti
- suoratoisto/streamaus ei kuitenkaan tavoittaisi kuin murto-osan käpyläläisistä
Toivon, että ymmärrätte tilanteen ja hyväksytte perustelumme, joiden takia vastuullisina järjestäjinä teimme tämän ratkaisun.
yst.terveisin pääjuhlatoimikunnanpuolesta, Tintti
Käpylän sähkökaappinäyttely ”Kalevala tänään”
Käpylän kaupunginosan 100-vuotisjuhlien kunniaksi on toteutettu katutaidenäyttely, jonka aihe lähti alueen katunimistöstä.
24 taiteilijaa, 23 teosta ja 28 kaappia antavat uutta oivaltavaa näkökulmaa Kalevalaan ja nyt ovat auenneet myös näyttelyn nettisivut. Nettisivujen avulla pääset tutustumaan neljään Louheen, muutamaan Iku-Tursoon ja moniin muihin vahvoihin henkilöihin omatoimisesti ulkoillen.
Kaapit löytyvät kartalta https://kapylansahkokaapit.net/ ja klikkaamalla saat tietoa työstä, sen taustoista ja taiteilijoista.
Teokset ovat kunkin taiteilijan persoonallinen tulkinta valitsemastaan Kalevalan hetkestä ja monessa työssä on vahva yhteys nykyhetkeen. Näyttelyyn tulee jatkoa kun alueen koulut pääsevät maalaamaan omia tulkintojaan.

Kollaasi: Kaisa-Maria Laiho
Luokka ryöpsähtää esiin tanssivassa ruumiissa
Tanssitaiteilijat etsivät demoesityksessä luokkataustan ruumiillisia ilmentymiä.
Luokkakuvia 2 -demoesitys käsittelee sitä, miten yhteiskunnallinen luokkatausta on läsnä ruumiillisisssa kokemuksissa, arkisissa tilanteissa ja asenteissa. Demo tapahtuu ulkotilassa Helsingin Käpylässä perjantaina 21.8.
Luokkakuvia 2 on osa laajaa Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hanketta, johon on osallistunut yhteensä parisenkymmentä taiteilijaa. Hankkeen tavoitteena on nostaa esille yhteiskuntaluokkiin liittyviä kysymyksiä taiteen keinoin.
“Demoesityksessämme kaikkien 11 esiintyjän henkilökohtainen suhde aiheeseen tuo esiin luokkakokemusten moninaisuutta. Tässä hetkessä elävä ja esiintyvä ruumis kantaa mukanaan muistoja ja jälkiä, joille pyrimme antamaan tilaa”, kertoo Heikkilä. “Luokka huutelee habituksessamme, häilyy katseessamme, muljahtaa sisuksissamme. Se on samaan aikaan sekä konkreettisesti näkyvä että hankalasti määriteltävä osa identiteettiämme”, Lehtinen jatkaa. Taiteilijoiden kokemukset luokkaisuudesta ja luokkaretkeilystä tulevat demossa näkyväksi liikkeen ja tekstin kautta. Myös katsojilla on mahdollisuus pohtia omaa taustaansa esityksen äärellä.
Esitykseen ilmoittaudutaan etukäteen lähettämällä viesti numeroon 040 7655723 ja vain 30 ensimmäisenä ilmoittautunutta saavat tietoonsa demon tarkan sijainnin. Näin pyritään varmistamaan turvallinen osallistuminen esitykseen.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Laura Lehtinen
laura.e.lehtinen@gmail.com /puh: 0407180110
Hanke facebookissa

Kuva: Sinikka Varis
kuukauden ohjelma:
Pikkuhiljaa kalenteri alkaa täyttyä jälleen yleisöohjelmasta.
Käpylä 100 -kioski palvelee torstaisin ja perjantaisin.
käpylä 100v -Sähkökaapit instagramissa
mukana toiminnassa

18.11.2020
Ykkösen ratikka 95v
95-vuotiasta Ykkösen ratikkaa juhlitaan
Pohjolanaukiolla (päättärillä) ke 18.11. klo 18-19
Käpylä-Seura tarjoaa glögiä ja pipareita ja Runoryhmä ratikka-aiheisia runoja. Juhlavuoden tuotteita myynnissä. TERVETULOA!
TutustU Käpylä 100 -kannatustuotteisiin
Tuotteita on saatavilla kesän ajan Käpylä 100 -kioskilta, jonka tarkemmat aukioloajat läydöt täältä.
Kioski sijaitsee Vaakalinnuntien ja Mäkelankadun kulmassa.
Käpylä 100 -ohjelmaa Helsinki-päivässä
Helsinki-päivä järjestetään tänä vuonna 12.6.2020 verkossa, ja laajan ohjelman joukossa myös Käpylä 100 -juhlavuosi on edustettuna!
Runoryhmä esittää "Helsinki-päiväversion" esityksestään Ykkösen ratikan kuski, hui. Esitys starttaa klo 14:00 osoitteessa www.helsinkikanava.fi
Tämän jälkeen esitys on nähtävissä vielä viikon verran tapahtumapäivästä.
Lue lisää Runoryhmän esityksestä Helsinki-päivässä täällä
ASUKKAIDEN VINKKIPANKKI
Kotoilun vastapainoksi on hyvä myös virkistää muistia alueen historiasta ja tutustua rikkaan kaupunginosamme merkittäviin paikkoihin kotikaupunkipoluilla. Kotikaupunkipolkuihin on koottu kaupunginosalle tyypillisiä ja ainutlaatuisia kohteita sekä nähtävyyksiä kävelyretken muotoon. Kaupunkipolut esittelevät monipuolisesti mielenkiintoisia paikkoja sekä niihin liittyvää historiaa, luontoa, kulttuuria ja henkilöitä. Käpylän eteläisen ja pohjoisen kotikaupunkipolun löytää täältä: Käpylä-Seuran verkkosivuilta.
Keräämme korona-ajalle myös omaa asukkaiden vinkkipankkia, johon toivomme sinun lähettävän parhaimmat vinkkisi esimerkiksi tylsyyden selättämiseksi tai parhaan lenkkipolun löytämiseksi.
Vastaanotamme kaikkia ideoita maan ja taivaan väliltä!
Lähetä vinkkisi Käpylä 100-työryhmälle sähköpostilla osoitteeseen: kapyla100@gmail.com
TAIVASKALLION SIIVOUSTALKOOT
torstaina 7. toukokuuta
Noin parisenkymmentä reipasta siivoojaa oli mukana Taivaskallion siivoustalkoissa aurinkoisena päivänä. Saalis oli mittava ja yhteinen talkoohenki pidettiin korkealla. Myös kuten ajankuvaan kuuluu, turvaväleistä huolehdittiin.
-osa.jpg)
Kuva: Toivo Koivisto
Onnea 100-vuotias Käpylä!
6. PÄIVÄNÄ HUHTIKUUTA 1920 Helsingin kaupunginvaltuusto allekirjoitti päätöksen perustaa Käpylään puutarhaesikaupunki!
Sisällissodan jälkeen 1919 Helsingin Kansanasunnot Oy:n johtoon nimettiin sosiaalilautakunnan uusi sihteeri, arkkitehti Akseli Toivonen. Hän oli tutustunut italialaiseen klassismiin ja ruotsalaiseen teolliseen pientalotuotantoon sekä englantilaiseen puutarhakaupunkiaatteeseen ja halusi soveltaa näitä Käpylässä.
Toivonen ajoi asiaa taitavasti eteenpäin ja niinpä kaupunginvaltuusto päätti 6.4.1920 puutarhakaupungin rakentamisesta ja samalla kuuden korttelin vuokraamisesta Kansanasunnoille yhden pennin neliövuokraa vastaan. Ensimmäiset asukkaat muuttivat koteihinsa marraskuussa 1920.
Lähteet: Käpylä-Seura ja hel.fi: Kertomus Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta 1920
HUOM!
13.03.2020
Suomen viranomaiset ovat 12.3. antaneet ohjeistuksen, jonka mukaan kaikki yli 500 ihmisen yleisötapahtumat kielletään 31.5.2020 saakka koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Tällä hetkellä myöskään yli 10 hengen tapaamisia ei suositella.
Toistaiseksi kaikki tämän kuukauden yleisöohjelma on peruttu.
Sillä välin Käpylän karanteeniklubi tarjoilee kotisohville erilaista kulttuuriohjelmaa livenä. Klubin missiona on tuottaa merkitystä ja iloa ihmisille myös näinä aikoina! Lisää Käpylän karanteenklubista täältä. Kalenterista ohjelma löytyy Karanteeniklubin alta.
Käpylä 100 -työryhmä seuraa aktiivisesti tilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista ja peruutuksista juhlavuoden kanavissa.
Muistathan huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja flunssan oireiden ilmaantuessa jäädä kotiin lepäämään.
Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

01.01.2020
Juhlavuosi tarjoaa kaikille avointa kulttuuriohjelmaa, jolla juhlistetaan Helsingin Käpylän yhteisöllisyyttä sekä monipuolisen asuinalueen henkeä. Koko tapahtumavuosi tehdään yhdessä talkoohengellä käpyläläisten näköiseksi.
Sisältöä tuottavat käpyläläisten muodostamat pienryhmät, jotka suunnittelevat juhlavuoden ohjelmistoon itsensä näköistä ohjelmaa.
Lisäksi paikalliset toimijat voivat nettisivujen kautta ehdottaa omaa ohjelmaansa lisättäväksi tapahtumakalenteriin. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löydät ohjelma-sivulta.
Käpylä-Seura järjestää Käpylän 100-vuotisen historian pääjuhlan Karjalatalolla 7.11.2020 klo 14-17.
Ohjelmassa apulaispormestari Nasima Razmyarin juhlapuhe, musiikkia, historiallinen runokavalkadi ym.
Juhlavuoden katto-organisaationa toimii Käpylä-Seura.
Käpylä 100-vuoden logon ja ilmeen on toteuttanut käpyläläinen graafikko Tuija Rannikko.